Kanal tedavisi, duruma göre birden fazla seans gerektirecek çeşitli adımlardan oluşur. Bu adımlar şunlardır:
Kanal tedavisine karar verildikten sonra enfeksiyon durumuna göre 2 ya da 3 seans ayırmanız gerekmektedir. İlgili bölgeye lokal anestezi yapıldıktan sonra çürük temizlenir ve pulpa odasına ulaşılır. Buradan kanal eğeleriyle kök kanallarına girilerek dişin sinirleri temizlenir. Bu işlem döner sistemler kullanılarak yapıldığında çok zaman almayan bir işlemdir. Kök kanalları özel aletlerle şekillendirildikten sonra içerisine dezenfektan gönderilerek geçici dolguyla kapatılır ve 7-10 gün süreyle beklenir. 2. seansta kanal dolgu malzemeleriyle kanallar doldurulup daimi dolgusu yapılır. Enfeksiyon söz konusu değilse işlem tek seansta da tamamlanabilir. Eğer dişte aşırı madde kaybı varsa dolgu yeterli gelmez ve dişi kuronlamak gerekebilir.
İdeal yapılmış kanal tedavilerinde başarı oranı en az %95 tir. Kök kanalları çok darsa kanal şekillendirme sırasında nadiren de olsa kanal aleti kırılarak kanal içinde kalabilir. Kanallar tamamen temizlenmişse ve kanal aleti kök ucundan çıkmamışsa bu şekilde bırakılabilir ya da tedavi yeniden denenebilir. Bazı durumlarda da kök ucu rezeksiyonu ile diş kurtarılmaya çalışılır.
Kanal tedavisi sonrasında kök ucundaki dokularda oluşan ödem nedeniyle 7- 14 güne kadar ağrı görülmesi normaldir. Hekiminiz size ağrı kesici önerecektir. Nadiren antibiyotik kullanımı gerekebilir. Rutin kontrollerinizde dişin röntgeni çekilerek kök ucundaki dokuların durumu gözlenir.
Kanal tedavisinin başarısı veya başarısızlığını kontrol etmek için en çok kullanılan yöntem, tedaviden önce çekilen röntgenlerle yeni çekilen röntgenleri karşılaştırmaktır. Bu karşılaştırma, kemik kaybının devam edip etmediğini ya da kemiğin yeniden şekillenip şekillenmediğini gösterecektir.
Tedavi edilen ve onarılan diş/dişler, doğru ağız ve diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşabileceğinden dolayı , ileride ortaya çıkabilecek başka problemleri önlemek için ağız bakımı ve düzenli diş hekimi muayenesi gereklidir.
Dişi canlı tutan pulpa artık var olmadığından dolayı, tedavi edilen diş, kırılganlaşarak, kırılmaya karşı daha hassas hale gelir. Kanal tedavisinden sonra dişe kuron veya dolgu uygulanması kararını verirken bu husus önemlidir.